EL SISTEMA AUDITIU HUMÀ

El complex estructural de sistema auditiu és l’encarregat de generar sensacions auditives que fan arribar el so al sistema nerviós central.






Aquest procés s’estructura en tres etapes fonamentals:
1. Orella externa i mitjana: Aquestes dues són les encarregades de percebre i processar mecànicament les ones sonores, a través del pavelló auditiu, el conducte auditiu extern, la trompa auditiva, la cadena d’ossets...
2. Orella interna: Aquesta orella s’encarrega de convertir els estímuls mecànics (acústics) en impulsos nerviosos que arriben fins als centres sensorials del cervell a través de les vies aferents o sensitives.
3. Sistema nerviós central: Es fa un processament neuronal de la informació codificada pels impulsos nerviosos. Una vegada aquestes sensacions auditives han arribat al sistema nerviós central, han de tornar a l’òrgan de Corti, per regular i inhibir les freqüències.
Aquest retorn es fa a través de les vies
eferents o motores.
Via aferent: Via nerviosa que transcorre de la perifèria fins al sistema nerviós central.
Via eferent: Via nerviosa que transcorre del sistema nerviós central fins la perifèria.
Les vies aferents del sistema auditiu inicien el seu recorregut a l’orella interna, la qual està formada pel laberint posterior o sistema vestibular (encarregat de l’equilibri) i sistema coclear o laberint anterior (encarregat de l’audició).En aquest últim sistema trobem la còclea o cargol, que té en el seu interior l’òrgan de Corti, el qual transforma l’energia mecànica de les ones sonores en impulsos nerviosos.